dinsdag 20 augustus 2013

Zwangerschapsklachten die je niet moet negeren

Elke zwangere vrouw heeft wel eens last van een kwaaltje. Sommige kun je beter niet negeren. Dit zijn tien zwangerschapsklachten die je beter niet kunt negeren.


01 - Overmatig overgeven
Overgeven is de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Meestal heb je hier vooral in de ochtend of avond last van. Maar als je meerdere keren per dag overgeeft loop je kans op uitdroging. Als je blijft overgeven is het daarom verstandig om je verloskundige te bellen. Vooral doen als je pijn hebt onder je ribben en je handen opgezwollen zijn want dan heb je kans dat het misschien bloedarmoede is.

02 - Aanhoudende hoofdpijn
In het eerste en derde trimester hebben veel vrouwen last van hoofdpijn. Later in de zwangerschap kan het komen door het extra gewicht wat je bij je draagt en de houding die je daardoor aanneemt. Maar het kan ook een voorteken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Blijf daarom opletten en neem contact op met je verloskundige als je het niet vertrouwt. Drink genoeg, eet gezond, slaap en rust voldoende dit helpt ook tegen hoofdpijn.

03 - Erge duizeligheid of slapheid
Ook een veel voorkomend kwaaltje is duizeligheid. Het kan betekenen dat je niet genoeg rust neemt of niet genoeg gegeten hebt maar het kan ook een verschijnsel zijn van bloedarmoede. Tijdens je zwangerschap worden je vaatwanden en bloed dunner, waardoor je zuurstofbehoefte omhoog gaat en je duizelig kunt worden.

04 - Bloedverlies uit je vagina
Licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap is normaal. Omdat het eitje zich aan het innestelen is kun je wat bloed verliezen. Maar als je later in je zwangerschap bloed verliest kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Het hoeft natuurlijk niet iets ernstigs te zijn maar neem wel gelijk contact op met je verloskundige als je het niet vertrouwt.

05 - Vallen op je buik
Als je uitglijdt op de trap of struikelt is het het logisch dat je je zorgen maakt om je baby. Vaak is er niet aan de had want je baby zit veilig beschermd in je baarmoeder. Maar als je je toch zorgen maakt kun je altijd naar je verloskundige bellen en vertellen hoe je bent gevallen. Zij kan dan kijken of je even moet langskomen voor een onderzoek.

06 - Vocht wat uit je vagina lekt
Als je vocht verliest voor je zevenendertigste week betekent het dat je vliezen te vroeg zijn gebroken. Ga naar het ziekenhuis zodat er gekeken kan worden of je baby in orde is en je wordt ingeënt tegen eventuele infecties. Zijn je vliezen gebroken na je zevenendertigste week? Je bevalling begint! Bel je verloskundige en maak je klaar voor je bevalling!

07 - Hoge koorts
Ziek worden overkomt iedereen wel eens, ook als je zwanger bent. Heb je koorst hoger dan 37,5 graad en heb je verder geen griep- of verkoudheidssymptomen? Bel dan je verloskudnige die kan inschatten of de situatie erg is. Als je koorts hoger dan 39 graden is dan is dit mogelijk schadelijk voor je baby. Je hebt waarschijnlijk een infectie opgelopen, ga dus meteen angs de dokter.

08 - Wazig zicht
De meest voorkomende oogklachten tijdens de zwangerschap zijn wazig of troebel zicht, dubbel of stippen zien, of een dof licht zien. Dit heeft meestal te maken met bloedarmoede en kan goed verholpen worden. Bel daarom even de verloskundige als je in de tweede helft van je zwangerschap zit en hier last van krijgt.

09 - Pijn in je buik
Natuurlijk let je als je zwanger bent meer op pijntjes. Maar als je ernstige buikpijn hebt is dat wel iets om in de gaten te houden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van bandenpijn, dat is pijn onder in je buik en komt doordat je baarmoeder en spieren het extra gewicht moeten dragen. Je kunt het beste even naar je verloskundige gaan als je aanhoudende buikpijn  hebt.

10 - Je voelt je vreemd
Soms is er geen specifieke reden of oorzaak te vinden maar voel je je vreemd. Tijdens je zwangerschap kan het zomaar zijn dat er dan iets niet helemaal goed gaat. Vertrouw vooral op je eigen instinct en bel als je twijfelt gewoon je verloskundige op. Je valt hier niemand mee lastig en je bent sneller gerustgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten