maandag 19 augustus 2013

Brandend maagzuur

De meest voorkomende zwangerschapskwaal is toch wel brandend maagzuur. In het begin kan je er last van hebben maar naarmate de bevalling nadert ben je weer de dupe ervan. Dit hoeft uiteraard niet zo te zijn maar in mijn geval wel. Er zijn wel manieren om dit tegen te gaan maar of het ook echt helpt is per persoon verschillend.


Maagzuur wordt ook wel zuurbranden genoemd en zo'n 70% van de zwangere vrouwen heeft hier wel eens last van. Sommige hebben er zelfs al in de eerste drie maanden mee te maken, door verandering in de hormoonhuishouding die het lichaam doormaakt. De spier tussen de maag en de slokdarm verslapt, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Ook in het laatste trimester van de zwangerschap, vaak rond de zevende maand, is overtollig maagzuur een veelgehoorde klacht onder ons zwangere vrouwen. Jou kindje is tegen die tijd immers aardig gegroeid en neemt vrij veel ruimte in. Hierdoor wordt er een grote druk op de maag uitgeoefend en wordt het maagzuur naar boven gedrukt. Het zuur kan uiteindelijk in de slokdarm en keel terecht komen. Er ontstaat dan een naar branderig gevoel diep in de keel dat vooral ontstaat als de maag vol is.

Als je last hebt van brandend maagzuur wil het soms wel helpen om kritisch te kijken naar je eet- en drinkgewoonten. Zo is de houding waarin je eet belangrijk. Eet met aandacht (lees: niet te snel), zorg dat je goed rechtop zit en kauw je voedsel extra goed. Vaak scheelt het ook enorm als je in plaats van drie maaltijden per dag bijvoorbeeld overstapt naar zes kleinere porties over de dag verdeeld. Eet sowieso niets meer in de drie uur vóór je naar bed gaat. Probeer vet eten, scherp gekruid eten en citrusvruchten te vermijden en let goed op hoe je lichaam reageert wanneer je knoflook, peulvruchten, uien of koolsoorten eet want ook dit kan voor brandend maagzuur zorgen. Drink daarnaast ook niet teveel koffie, thee of alcohol (sowieso niet verstandig met de zwangerschap) en kijk uit met koolzuurhoudende dranken. 

Heeft dit niet voldoende effect? Overleg dan even met je verloskundige, drogist of apotheker. Er zijn geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren en die je ook tijdens je zwangerschap met een gerust hart kunt gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar als kauwtablet of suspensie. Lees uiteraard wel altijd de bijsluiter even door.

Andere tips!
  • Lauwe melk of vanillevla staan bekend om hun zuurbrandremmende werking. Ook kamillethee of appelazijn opgelost in water kan het wat verlichten.
  • Het kauwen op rauwe amandelen, havervlokken of droog brood biedt bij sommige een verlichting.
  • Gebruik niet te veel kauwgom. Door de extra lucht wordt de maag gevuld.
  • Zorg voor voldoende beweging dit stimuleert de spijsvertering en de stoelgang.
  • Probeer op je linkerzij te slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten